Suprafata articulara, Inscrie-te la newsletter!

Afla totul despre artroza: Simptome, tipuri, diagnostic si tratament | sisifashion.ro

Suprafața articulară a talusului[ modificare modificare sursă ] Suprafața articulară a talusului, este sferoidă și împărțită în 4 fețișoare articulare separate prin proeminențe netede, una pe capul talusului fața articulară naviculară și celelalte trei pe fața inferioară a talusului fața articulară a ligamentului calcaneonavicular plantar, fața articulară calcaneană anterioară și fața articulară calcaneană mijlocie.

suprafata articulara

Fața articulară naviculară, situată anterior pe capul talusului, este ovalară și convexă; ea corespunde cu fața posterioară a osului navicular. Axul mare al ei suprafata articulara îndreptat oblic în jos și medial, formând cu axul orizontal un unghi de 45°, numit unghiul de rotație.

Fața articulară a ligamentului calcaneonavicular plantar, situată pe fața inferioară a capului talusului, este triunghiulară și corespunde cu fibrocartilajul triunghiular de pe fața superioară a ligamentului calcaneonavicular plantar. Fața articulară calcaneană anterioară a talusului este plană și aproape patrulateră sau ovală.

Ea corespunde cu fața articulară talară anterioară a calcaneului.

suprafata articulara

Fața articulară calcaneană mijlocie a talusului suprafata articulara ovalară și ușor convexă. Ea corespunde cu fața articulară talară mijlocie a calcaneului. Osul navicular prezintă pentru articulație fața lui posterioară, care este concavă și eliptică.

suprafata articulara

Ea corespunde cu capul talusului. Calcaneul prezintă pentru articulație două fețișoare articulare situate pe fața sa superioară: fața articulară talară anterioară a calcaneului, care corespunde cu fața articulară calcaneană anterioară suprafata articulara suprafata articulara, și fața articulară talară mijlocie a calcaneului, care corespunde cu fața articulară calcaneană mijlocie a talusului.

Aceste două fețișoare articulare de pe calcaneu sunt alungite, concave antero-posterior și adesea unite între ele; ele prezintă un ax mare îndreptat oblic înainte, lateral și în jos. Fața articulară superioară a ligamentului calcaneonavicular plantar este triunghiulară și acoperită cu fibrocartilaj, ea corespunde cu fața articulară a ligamentului calcaneonavicular plantar de pe fața inferioară a capului talusului.

Meniu cont utilizator

Este formată dintr-un strat extern fibros și dintr-un strat intern sinovial. Sinoviala nu prezintă nimic deosebit, tapetând capsula pe fața interioară. Nu comunică de obicei cu cavitățile articulațiilor învecinate; uneori comunică cu cavitatea articulației subtalare.

Este numit și ligament glenoidian, ligament resort spring ligamentligament calcaneoscafoidian inferior, ligament calcaneoscafoidian intern Barkow H. Barkow,anatomist poloneztrohlea articulară Weitbrecht J. Weitbrecht,anatomist german.

Este un ligament puternic și bine dezvoltat, fiind unul dintre cele mai importante ligamente ale piciorului. El se întinde de la marginea anterioară a Sustentaculum tali la față plantară a navicularului până la tuberozitatea acestuia.

Osteoartrita - Cauze

Are o formă trapezoidală. Pe fața lui superioară dorsală se dezvoltă un fibrocartilaj triunghiular denumit navicular sau fața articulară superioară a ligamentului calcaneonavicular plantarpe care se sprijină capul talusului; acest fibrocartilaj apare datorită frecării ligamentului cu capul talusului. Greutatea corpului este astfel transmisă ligamentului și prin el bolții plantare.

  • Structura si biomecanica articulatiei genunchiului Medicina Sportiva PanSportMedical
  • Articulația talocalcaneonaviculară - Wikipedia
  • Sinartrozele Sunt articulatii imobile ale caror suprafete osoase sunt aprope in contact iar intre elementele scheletice exista un tesut conjunctiv fibros sau cartilaginos: 1.
  • Articulațiile doare la 43 de ani
  • Flexia — extensia este mişcarea principală.

Ligamentului calcaneonavicular plantar susține arcul longitudinal medial din bolta plantară a piciorului. Prin relaxarea acestui ligament suprafata articulara talusului coboară, iar bolta plantară se reduce treptat putând chiar să dispară piciorul plat. Ligamentul calcaneonavicular plantar completează spațiul triunghiular rămas între Sustentaculum tali de pe calcaneu și navicular.

Informaţii rapide

Pe sub fața plantară a ligamentului calcaneonavicular trece medial tendonul mușchiului tibial posterior Musculus tibialis posterioriar lateral trec tendoanele mușchilor flexor lung al halucelui Musculus flexor hallucis longus și flexor lung al degetelor Musculus flexor digitorum longus pediscare contribuie în mod activ la susținerea capului talusului și menținerea boltei plantare. Pe marginea sa medială liberă se inseră ligamentul deltoidian al articulației talocrurale.

suprafata articulara

Ligamentul calcaneonavicular plantar are un rol mare la formarea cavității concave de recepție a articulației, formată din navicular dureri articulare și triadă calcaneu.

Rolul acestuia în formarea cavității de recepție devine foarte evident pe o piesă osoasă a piciorului de la care s-a extras talusul.

Ce sunt articulatiile?

Ligamentul calcaneonavicular plantar este constituit, de fapt, din două părți una infero-laterală fibroasă, iar alta supero-medială fibrocartilaginoasă. Se inserează sus în șanțul talusului și jos în șanțul calcaneului. Ligamentul talocalcanean interosos este format din două planuri lame sau fascicule : unul posterior și altul anterior, separate prin țesut adipos, uneori, printr-o bursa sinovială.

Planul posterior aparține articulației subtalare, pe când cel anterior articulației talocalcaneonaviculare.

Surse: Artroza Artroza mai este denumita si osteoartrita, fiind cea mai frecvent intalnita forma de artrita. Boala este cauzata de uzura cartilajului articular, acel tesut care acopera capetele oaselor si care ajuta la miscarea articulatiilor. In forma avansata, cartilajul poate sa dispara complet, ajungandu-se la frictiunea oaselor si remodelarea tesutului osos.

Planul anterior întărește capsula articulară; acest plan se inserează sus în șanțul talusului și jos în șanțul calcaneului. După unii autori el corespunde cu fasciculul anterior al ligamentului talocalcanean interosos. Are originea jos în șanțul calcaneului aflat pe față superioară a calcaneului, medial de inserția mușchiului extensor scurt al degetelor Musculus extensor digitorum brevis pedisde unde se îndreaptă oblic în sus, înainte și medial și se inseă pe fața inferolaterală a colului talusului.

Osteoartrita - Simptome

Are un rol important în stabilizarea piciorului și este singurul ligamentul al articulației subtalare care frânează inversiunea piciorului. Acest ligament prezintă o mare importanță în solidarizarea oaselor tarsului, în suprafata articulara în articulația mediotarsiană. Este denumit ligamentul bifurcat, ligamentul în Y al piciorului sau ligamentul în V al piciorului, datorită formei sale, fiind format din două ramuri divergente în V sau Y.

Datorită marii lui importanțe chirurgicale a fost numit de către chirurgi cheia articulației lui Chopart sau ligamentul lui Chopart, deoarece pentru dezarticularea mediotarsiană a oaselor tarsului era absolut necesară secționarea ligamentului bifurcat F.

Chopart,chirurg francez. Suprafata articulara inseră jos și posterior pe partea anterioară a feței superioare dorsale a calcaneului, lângă marginea laterală a feței articulațiile doare rău 3 săptămâni talare anterioare, de unde se îndreaptă ascendent anterior împărțindu-se în două fascicule, unul medial, ligamentul calcaneonavicular și altul lateral, ligamentul calcaneocuboidian, care se prind pe oasele omonime: navicular și cuboid.

Navigare principală

Numai ligamentul calcaneonavicular face parte din articulația talocalcaneonaviculară, în timp ce ligamentul calcaneocuboidian aparține articulației calcaneocuboidiene.

Ligamentul calcaneonavicular Ligamentum calcaneonavicularefasciculul medial al ligamentului bifurcat, numit în trecut și ligamentul calcaneoscafoidian intern, fasciculul intern al ligamentului bifurcat se fixează pe fața superioară dorsală și laterală a navicularului. El întărește partea laterală a articulației talocalcaneonaviculare.

Categorie Sanatate Osteoartrita - Generalitati Osteoartrita este o afectiune in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza o data cu trecerea timpului. In cele din urma, oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freaca unele de altele, ducand la lezarea tesutului si a osului subiacent si determinand aparitia simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei.

Ligamentul calcaneocuboidian Ligamentum calcaneocuboideumfasciculul lateral al ligamentului bifurcat, numit în trecut și ligamentul calcaneoscafoidian extern, fasciculul extern al ligamentului bifurcat, se prinde pe fața superioară dorsală și medială a cuboidului, medial de ligamentul calcaneocuboidian dorsal.

El întărește partea medială a articulației calcaneocuboidiene. Se inseră posterior pe fața superioară dorsală a colului talusului, de unde se îndreaptă înainte și se prinde pe fața superioară dorsală a navicularului; este acoperit de tendoanele mușchilor extensori ai piciorului.

Sinartrozele

Anatomia omului. Volumul I — Aparatul locomotor. Ediția a XI-a, revizuită integral de prof. Ion Albu. Editura ALL,

Ce sunt articulatiile? O articulatie sau o suprafata articulara este conexiunea facuta intre oasele din corp care leaga sistemul-schelet intr-un intreg functional. Acestea sunt construite pentru a permite diferite grade si tipuri de miscare. Unele articulatii, cum ar fi genunchiul, cotul si umarul, se auto-lubrifiaza, se misca aproape fara frictiune si sunt capabile sa reziste la compresie, mentinand sarcini grele, in timp ce executa miscari netede si precise. Cauti Bonilash?

Asevedeași