Edem carpian. Sindrom de tunel carpian - Edem carpian

Sindromul de tunel carpian poate sa apara din cauza unor caracteristici anatomice specifice fiecarui om: un tunel carpian poate fi nativ foarte ingust, dar cel mai important factor de risc ramane profesia. Cei mai expusi sunt cei care realizeaza mişcari edem carpian si frecvente din articulatia mainilor, cei care lucreaza mult la calculator, cei care lucreaza in pozitii dificile sau cei care trebuie sa tina diverse greutati in mana. Simptomele sindromului de tunel carpian Simptomele sindromului de tunel carpian pot sa apara la o singura mana sau la ambele maini, pot fi de intensitate uşoara, moderata-cel mai frecvent, severa.
Principalele semne ale unui sindrom de tunel carpian, la inceput, sunt furnicaturi, intepaturi in degetele de la mana, cu exceptia degetului mic, indeosebi noaptea, iar scuturarea mainii sau lasarea ei sa atarne jos din pat pot produce ameliorarea simptomelor. Noaptea, pacientul are tendinta de a indoi incheietura mainii si a comprima suplimentar nervul median.
Ulterior, apar dureri care variaza de la usoare la sfasietoare, slabiciune musculara si chiar atrofierea muschilor de la acest nivel-manifestari prezente atat ziua cat si noaptea. Investigatii radioimagistice si de laborator Confirmarea leziunii de la nivelul tunelului carpian o vor face examenul clinic, anamneza si testele electrofiziologice electromiograma si viteza de conducere nervoasa. Alte investigatii necesare sunt: — radiografiile-indicate pentru traumatisme osoase, fracturi, modificari de artroza sau excrescente osoase, — ultrasonografia ecografiile— rezonanta magnetica-pentru evidentierea eventualelor tumori, edeme locale, problemelor de circulatie si ingustarilor de tunel carpian.
Totodata, foarte utile sunt si analizele de laborator. Diagnostic Pentru un diagnostic corect sunt necesare date clinice si paraclinice corelate corespunzator.
Adesea, simptomele care includ amorteli, localizate la nivelul mainii, dureri ocazionale sau permanente, care se accentueaza pe masura ce este folosita mana, dificultati la folosirea unor obiecte obisnuite ca pieptene, furculita, obiecte de scris, atrofierea musculaturii de la nivelul mainii indreapta pacientul catre medic, care recomanda acestuia investigatii suplimentare paraclinice pentru aflarea cauzei sindromului de tunel carpian, diagnosticul fiind sugerat, de cele mai multe ori, doar de datele clinice.
Optiunile terapeutice sunt variate si se edem carpian combina in functie de stadiul bolii. Daca simptomele sunt usoare, sunt suficiente: — recomandarile de tratament corect a unor boli preexistente — recomandarile de modificare a activitatilor zilnice — edem carpian de protejare a articulatiei mainii — folosirea ortezelor pentru incheietura mainii — administrarea de antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiei si consecutiv a durerii — folosirea altor analgezice necesare.
Tratamentul fiziokinetic este util in toate stadiile bolii. Tratamentul chirurgical, de decompresie a nervului median este indicat daca simptomele nu se amelioreaza dupa cateva luni de tratament medicamentos si fiziokinetic, daca simptomele sunt severe si afecteaza calitatea vietii pacientului sau daca datele paraclinice arata o lezare avansata a nervului median.
Exista si tratamente alternative si complementare care pot fi utile pacientului ca: acupunctura, magnetoterapia, chiropractica.
Evolutie, Complicatii, Profilaxie Evolutia bolii este spre agravare progresiva daca nu se respecta masurile de preventie, in primul rand si ulterior masurile terapeutice. Leziunile nervului median in cadrul sindromului de tunel carpian ce evolueaza de mult timp determina dificultati in folosirea mainii, aparitia atrofiei muschilor degetelorsechelele ramanand definitive.
- Preparate de restaurare a coloanei vertebrale
- Cum se trateaza sindromul de tunel carpian Desi este un proces gradual, pentru cei mai multi oameni, sindromul de tunel carpian se va agrava in timp fara o forma de tratament.
- Clinică de înfrumusețare și chirurgie estetică în Galați
- Ce știm despre sindromul de tunel carpian Cauzele Sindromul de tunel carpian apare în rezultatul compresiei nervului median.
- Sindromul de Tunel Carpian: Simptome si Tratament
- Boli sistemice ale țesutului conjunctiv
- Save Sindromul de tunel carpian Sindromul de tunel carpian se manifesta clinic prin senzatii de amorteala si durere la nivelul mainii.
- Antiinflamatoare pentru unguent de osteochondroză
Cea mai importanta recomandare de preventie a bolii este evitarea suprasolicitarii mainilor dar si tratarea corecta a altor boli care pot cauza sindromul de tunel carpian, mentinerea unei greutati corespunzatoare, evitarea fumatului, realizarea unor exercitii fizice care sa ajute flexibilitatea mainii, incetarea activitatilor care creeaza disconfort local,evitarea aportului de sare care favorizeaza aparitia edemelor, evitarea frigului si folosirea ortezelor de incheietura.
Recomandari Medicale Edem carpian corelarea simptomelor, a investigatiilor de specialitate si un diagnostic de certitudine, pacientul se poate adresa unui medic din urmatoarelespecialitati: — neurologie.