Guta articulara, Guta – artrita gutoasă

Gută - Wikipedia

Deși aspirina are potențialul de a induce gută, efectele protectoare depăsesc riscurile, astfel că nu se recomandă întreruperea acesteia.

Ce este guta

În egală măsură, studiile clinice au indicat faptul că diureticele nu cresc considerabil riscul de a se produce guta. Hiperuricemia asimptomatică perioada dinaintea primului atac de gută - nu există simptome, dar nivelul de acid uric plasmatic este crescut, concomitent cu formarea de cristale în articulații.

guta articulara

Intervalul dintre atacuri perioada intercritică — în ciuda faptului că nu mai există simptome, mai ales durere, boala nu se vindecă; inflamația de grad scăzut va determina distrugerea articulațiilor; 4. Guta cronică — apare la persoanele cu gută la care nivelurile de acid uric se mențin constant crescute; atacurile devin mai frecvente și durerea nu se mai diminuează la fel de rapid ca îniante; distrugerea articulară poate apărea, ceea ce conduce la limitarea mobilității; se corelează cu apariția tofilor gutoși depozite de urat.

Meniu cont utilizator

Simptomele pot survini după leziunea locală sau în contextul unei alte afecțiuni. Pielea de deasupra este roșie și poate apărea edemul. Acestea caracterizează atacul de gută. Este atât de guta articulara încât poate trezi bolnavul din somn. Chiar și în absența tratamentului, simptomele se remit în decurs de zile.

Cu toate acestea, există situații în care simptomele se pot extinde pe parcursul mai multor săptămâni.

Cauzele gutei

Tratamentul petrificarea articulațiilor poate înlătura riscul de a dezvolta gută cronică tofacee, afecțiune ce se dezvoltă în aproximativ 10 ani și care determină leziuni permanente la nivelul articulațiilor și rinichilor.

Atacurile succesive pot afecta mai multe articulații simultan sau secvențial și persistă până la 3 săptămâni dacă sunt lăsate netratate. Ele predispun la apariția artritei gutoase, o formă de agravare a bolii.

Se prezintă sub formă de noduli sau papule galbene ori alb, singulari sau multipli. Se pot dezvolta la nivelul urechilor, degetelor, coatelor și în anumite organe.

Cum acționează boala

Uneori, acești pot deveni dureroși. Tofii dezvoltați la nivelul articulațiilor predispun la apariția deformărilor articulare sau osteoartritei secundare.

guta articulara

Complicațiile considerabile sunt: obstrucția fluxului de urină și, secundar, infecția. Deși atacul de gută ar putea fi recunoscut de orice medic, indiferent de specialitate, și tratat în consecință, există mai multe afecțiuni care pot interesa articulațiile și care pot împrumuta multe dintre simptomele acestuia.

Astfel, este preferabil ca medicul care să se ocupe de diagnosticarea și gestionarea gutei să fie medicul reumatolog.

guta articulara

În egală măsură, va consemna simptomele adiționale, medicația urmată de pacient, dieta, consumul de alcool și rapiditatea cu care a apărut atacul de gută. Va cerceta și prezența eventualelor caracteristici ale atacului de gută severitatea durerii, durata atacului, articulațiile afectate.

guta articulara

Uneori este necesară și o puncție a articulației edemațiate, lichidul scos fiind trimis spre analiză; identificarea cristalelor de acid uric în guta articulara este cel mai sigur mod de a pun diagnosticul. Lichidul extras din articulația edemațiată este studiat la microscop pentru a se pune în evidență cristalele de acid uric.

Care sunt factorii de risc în apariția gutei

Cristalele se pot găsi și subcutanat ca depozite de acid uric tofi gutoșiînsă apar în stadii avansate ale bolii. Întrucât mulți pacienți se prezintă la medic atunci când se instalează diagnosticul de gută, se consideră că prezența a 6 din următoarele 10 criterii este validă pentru această afecțiune: inflamația atinge un punct maxim în 24 de ore; a existat un episod similar în antecedente; atacul vizează o singură articulație; apare roșeața articulației interesate; sunt implicate articulațiile labei piciorului; nivelul de acid uric este crescut; examinarea guta articulara sugerează inflamație articulară asimetrică; lichidul articular obținut prin puncție guta articulara negativ pentru o infecție; la examinarea radiografică se constată elemente sugestive pentru gută eroziuni, chisturi osoasecalcificări de țesuturi moi.

guta articulara

Explicația pentru normalizarea sau chiar scăderea nivelului de acid uric în această situație guta articulara trecerea lui din sânge în articulație. La ecografie se observă aspectul de dublu contur articular depozite de urat peste cartilajul articulației sau tofi gutoși inaparenți clinic. De asemenea, examinarea microscopică a lichidului articular se recomandă, de regulă, doar atunci când rezultatele celorlalte investigații sunt dubitative.

guta articulara

Asevedeași